Krožna žaga

Krožna žaga za profile je odlično orodje oziroma pripomoček, ki ne bi smel manjkati v nobeni profesionalni in niti v domačih delavnicah. Ker nam omogoča hitro in natančno rezanje različnih materialov, v tem primeru železa in jekla, obrezovanje na milimeter in kvalitetno opravljeno delo, je v delavnicah mojstrov brez dvoma nepogrešljiva. Če zanjo izberemo ustrezno rezilo, nam omogoča rezanje najrazličnejših materialov, od mehkejših pa vse tja do bolj trpežnih. V kolikor uporabnik upošteva nasvete za varnost pri delu, je krožna žaga varno orodje, ki pa je kljub temu ob nepravilnem načinu uporabe lahko zelo nevarno. Poškodb pri delu je namreč ogromno, ne toliko pri avtomatskih, kot pri ročnih različicah, do same poškodbe pa pride še preden se zavemo, da smo storili napako. Ponudba proizvajalcev in priznanih blagovnih znamk na trgu je zares velika, izbira najustreznejše krožne žage za železo pa je vse prej kot enostavna. Ko izbiramo med raznolikimi krožnimi žagami na trgu, najprej pomislimo na varnost in zaščito pri delu. Smiselno je preveriti, kolikšno varnost pri delu nam nudi izbrana krožna žaga, prioritetni pa naj bodo podatki o delovni moči, ki je v tesni povezavi z zmogljivostjo in učinkovitostjo naprave. Bakreno navitje mnogokrat prispeva k daljši življenjski dobi motorja, odlična lastnost krožnih žag na trgu pa je, kadar proizvajalec sledi napredni tehnologiji na tem področju in tako dosega ali celo presega najvišje standarde. Ena izmed odličnih funkcij tovrstnih naprav je odsesovalni sistem, ki ščiti pred prahom. Ne pozabimo na dimenzijo krožne žage.

 

Krožna žaga za železo

 

Na katere lastnosti krožne žage se še osredotočimo pred nakupom?

Na določena področja in funkcije moramo biti pri nakupu še posebej pozorni. Najprej moramo razmisliti o tem, kako pogosto nameravamo napravo uporabljati in kakšno delo želimo z njo opravljati. Zelo pomembno je preveriti indikator rezalne linije, ki mora biti za doseganje ravnih in natančnih rezov dobro uravnan. Krožna žaga za železo, ki je šibkejša, ni primerna za zahtevna opravila, saj bomo tako zelo hitro kaj uničili. Pomemben faktor pri nakupu je zato moč, kateri sledi velikost naprave, obe pa izberemo glede na to, kakšnega dela oziroma projekta se nameravamo lotiti z izbrano krožno žago. Čisto vsaka naprava na trgu nam ne omogoča rezanja pod določenim kotom. Krožna žaga za jeklo naj ima zaščito lista, ki se ne zatika, čeprav bomo morda zanjo morali odšteti več denarja. Pomisliti je potrebno še na nastavitev globine reza in na izbiro osnovne plošče na krožni žagi. Najpogostejša izbira je aluminijasta osnovna plošča.

 

Kako se pravilno lotimo dela s krožno žago za železo/jeklo?

Ko smo izbrali primerno krožno žago za železo, se lahko kar lotimo dela, predhodno pa se zaščitimo s primernimi zaščitnimi oblačili in uporabimo varnostna očala. Tako prašni delci in koščki materialov ne bodo mogli zaiti v oko ali kateri koli drugi del telesa. Zaščitna očala so neverjetno enostavna za uporabo, med delom uporabnika ne motijo, prav tako pa je enostavna njihova namestitev, ki nam ne vzame prav veliko časa. Delovna površina s krožno žago naj bo ravna in stabilna, naprava pa naj bo na podlago dobro pritrjena. Na tako preprost način hitro povečamo stopnjo varnosti pri delu, zagotovimo pa si tudi čisti rez. Vaja dela mojstra je stari rek, ki še kako velja pri delu s krožno žago. Delavec naj ima stabilno držo in kar se da mirno roko, v kolikor pa gre za začetnika, naj se ta najprej uči od nekoga, ki ima na tem področju veliko izkušenj. Delovna površina naj bo vedno čista, pa tudi območje okrog naprave očistimo po vsakem opravilu. Za bolj natančne reze so odlična izbira avtomatske žage, ki od uporabnika zahtevajo le nekaj nastavitev, večino dela pa opravijo same. Poleg kvalitetno izbranega stroja oziroma naprave je zelo pomemben kvaliteten list krožne žage, od katerega je odvisna kvaliteta reza, v mislih pa moramo imeti, da se le-ta zmeraj izbira  v odvisnosti od kvalitete materiala obdelovanca, velikosti preseka obdelovanca in vrste obdelovanca (polno, profili, snop profilov,...).

 

Krožna žaga za rezanje profilov

 

Krožna žaga za železo in drugi izdelki za prave mojstre

Ponudbo krožnih žag za železo - profile in drugih izdelkov, ki jih potrebuje vsak mojster, si je mogoče ogledati v podjetju Storma iz Limbuša. Profesionalni stroji za intenzivno uporabo, enostavni za prenašanje, z možnostjo hitre nastavitve globine rezanja, že čakajo na svoje lastnike. Odlično razmerje med kakovostjo in ceno je velika prioriteta, krožna žaga za železo iz Storme pa bo v delavnici ob pravilnem vzdrževanju še dolgo ostala na svojem mestu. Video prikaz uporabe vsakega modela si je mogoče ogledati na spletni strani, prav tako tehnične podatke in slike strojev. Pri vseh dodatnih vprašanjih se brez skrbi obrnite na strokovnjake iz Storme, ki so vedno pripravljeni svetovati. Krožna žaga je orodje, ki nam omogoča veliko področje uporabe in precej olajša delo.