Tračna žaga – avtomatska, polavtomatska ali ročna tračna žaga

Tračna žaga je lahko namenjena stalni postavitvi v delavnici ali pa fleksibilnemu delu na terenu. Okoliščine dela imajo tako velik vpliv na to, kateri model je najbolj smiselno kupiti. Seveda je še pomembneje, da je izbira prilagojena primarni vrsti materiala – tračna žaga za jeklo in druge kovine se na primer po zmogljivosti in drugih lastnostih pogosto precej razlikuje od tiste za les. Ne nazadnje pa je treba misliti še na povprečno velikost obdelovancev, ki jo pričakujemo. To je torej nekaj osnovnih dejavnikov, ki jih morate upoštevati, da bo odločitev na koncu zares prava – in da boste svoj novi pripomoček brez težav uporabljali dolga leta, v čim bolj raznovrstnih situacijah.

 

Tračna žaga za kovino

 

Tračna žaga za jeklo in druge kovine – osnovna delitev

Za začetek naj povemo, da poznamo več tipov in podtipov naprav. Najsplošnejša delitev je običajno na gravitacijske in dvostebrne. Znotraj obeh skupin pa je nato možna avtomatska, polavtomatska ali ročna tračna žaga – za jeklo oz. za kovino po izbiri. Ročni podtip se nato deli še na tiste za kotni rez, podobno kot za ročno pa velja tudi za avtomatsko in polavtomatsko različico. Možnih je torej kar precej različnih kombinacij, posamezni modeli pa se nato razlikujejo še glede nekoliko bolj specifičnih lastnosti – konkretna moč, ki jo ima tračna žaga, oziroma zmogljivost ipd. Vse to pa pomeni, da morate dobro razmisliti, katere karakteristike so za vas najpomembnejše in kakšne bodo prevladujoče okoliščine uporabe. Danes lahko sicer na tržišču najdemo tako naprave, ki so primerne za manjše obdelovance (načeloma od premera 100 milimetrov dalje), pa vse do največjih, katerih premer znaša do 2000 milimetrov. Izbira je resnično pestra, zato verjamemo, da ne boste imeli pretiranih težav pri iskanju naprave, ki bi v vseh pogledih ustrezala vašim zahtevam, če si boste za to vzeli malce časa.

 

Prenosna tračna žaga za enostavno delo na terenu

Za tiste, ki nameravate napravo uporabljati na različnih lokacijah, pride v poštev predvsem prenosna oziroma ročna tračna žaga. S poimenovanjem ročna tračna žaga imamo sicer v mislih predvsem način podajanja/stopnjo avtomatizacije. Če je to na primer ročna gravitacijska različica, namenjena ravnemu rezu, običajno temelji na nagibni tehniki. Teža loka, ki ga ne moremo zasukati, tu skrbi za podajanje – od tod ime »gravitacijska«. Posamezne obdelovance seveda vpenjamo ročno. Tisto, kar je v primeru dela na terenu/na različnih lokacijah še bolj bistveno, pa je, da teža ni prevelika, saj bi bila v tem primeru mobilnost precej otežena. Če vaše delo ni vezano zgolj na eno mesto, na to vedno opozorite ponudnika, ki bi vam na podlagi izkušenj moral znati svetovati, katera prenosna tračna žaga bi bila najprimernejša za vaše potrebe.

 

Kakovostna avtomatska/hidravlična ali ročna tračna žaga

Podjetje Storma je prava izbira za vse, ki vas zanima kvalitetna tračna žaga. Ta je lahko ročna ali pa avtomatska oziroma hidravlična. Poleg ročnih in avtomatskih pa so vam na voljo še polavtomatski modeli – gravitacijski ali dvostebrni, za ravni ali kotni rez. Hidravlični princip pride pri polavtomatskih tračnih žagah v poštev pri vpenjanju, reguliranju hitrosti, s katero se lok spušča (pri gravitacijskih modelih), in na koncu, ko se bo naprava samodejno vrnila v zgornji položaj. Zavedamo se, da imajo vse možnosti tako prednosti kot slabosti, kar je povezano predvsem z vašimi konkretnimi potrebami. Tako želimo, da bi natančno poznali opcije, ki so vam na voljo, da boste na koncu sprejeli zares informirano odločitev. Prav zato smo vam na voljo za vse dodatne informacije, ki bi se pojavile ob pregledovanju naše ponudbe – to si je mogoče ogledati kar na naši spletni strani, kjer smo za vas zbrali še nekaj videoposnetkov, ki ponazarjajo delovanje posameznih naprav. Na spletni strani po želji hitro in povsem enostavno oddate povpraševanje – odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času in vam posredovali vse odgovore, ki jih potrebujete. Vsi proizvodi so sicer plod uveljavljenih proizvajalcev, ki so med kupci znani po kakovostni izdelavi, robustnosti, enostavnem vzdrževanju in natančnosti pri obdelavi oz. razrezu materialov. Omenimo pa naj še možnosti olajšav pri financiranju opreme – nakup na obroke, kredit ali leasing (operativni ali finančni).

 

Ročna tračna žaga

 

Pravilna nastavitev tračne žage in druge pomembne informacije

Pri delu z napravami, kot je tračna žaga za jeklo in druge kovine, mora biti varnost vedno na prvem mestu. To velja tako v primeru, da se uporablja klasična kot prenosna tračna žaga, ročna ali avtomatska. Vseskozi morate paziti, da delo zares poteka po načrtih, hkrati pa je vsekakor nujna ustrezna zaščitna oprema. Ob odločitvi za nakup svojim strankam podrobneje razložimo optimalno nastavitev izbrane tračne žage. Nastavitve se namreč ob posameznih tračnih žagah razlikujejo, zato morate zmeraj skrbeti, da bo vaše znanje uporabe v koraku s časom. Poleg tega, da mora biti nastavitev tračne žage pravilne, so za brezhibno delovanje, natančnost pri delu in dolgo življenjsko dobo skorajda nujna še olja ter emulzije. Tudi tovrstni dodatni pripomočki za mazanje predstavljajo del naše ponudbe. Vse, kar je potrebno za optimalno delovanje naprave, je torej mogoče kupiti na enem mestu.